Het ontstaan van Frederik
Wij zijn Remco en Sem Natzijl ( vader en zoon ) en woonachtig in IJmuiden. In 2019 zijn wij gestart met Frederik Ambachtelijk Friet in een kiosk op het Kennemerplein in IJmuiden. Al snel kwamen wij er achter dat we een beetje uit ons jasje begonnen te groeien en zo is ook het plan ontstaan, om te verhuizen naar een groter pand in IJmuiden. Na een grondige verbouwing hebben wij onze intrek genomen in een pand op het Marktplein in IJmuiden.
​
Wij zijn erg blij met onze nieuwe zaak. De inrichting is best wel luxe te noemen en één die je niet direct bij een cafetaria verwacht., maar wel met betaalbare producten. Gouden wanden en lampen, een gouden logo op onze balie van ruim 11 meter lang en een mooie eikenhouten vloer. Onze huiskleuren zijn grijs, zwart en goud en binnen hebben we dertig zitplaatsen en voor de deur aan beide kanten, een groot en wat kleiner terras. Met ons team staan wij 7 dagen per week klaar om jullie te ontvangen!
Onze bedrijfsnaam.
Onze bedrijfsnaam verwijst heel toepasselijk naar Frederik van Pruisen de Grote. In de loop van de 17e eeuw maakte Europa geleidelijk aan kennis met de aardappel, maar vaak ging dat niet van harte. De meeste boeren vonden de piepers maar vreemd en smakeloos en wilden deze dan ook niet verbouwen. In de loop van de 17e eeuw probeerden veel Europese heersers de aardappelteelt in hun gebieden dan ook te bevorderen, maar vaak zonder veel resultaat. De meeste gewone Europeanen moesten namelijk niets hebben van die vreemde plant uit de Nieuwe Wereld. Aardappels waren smakeloos, roken nergens naar en zagen er lelijk en raar uit met al die uitsteeksels. Bovendien bleken sommige gedeelten van de plant ook nog eens giftig te zijn. In veel landen werden aardappels dan ook al snel gedegradeerd tot veevoer. Zo kwamen ze in Frankrijk simpelweg bekend te staan als ‘varkensvoedsel’. Europese heersers moesten daarom hun toevlucht nemen tot een aantal opmerkelijke strategieën om hun onderdanen alsnog te overtuigen van het nut van de aardappel.
​
Frederik de Grote
In 1774 probeerde de Pruisische heerser Frederik de Grote het tij te keren door de teelt en consumptie van aardappels simpelweg verplicht te stellen, maar zelfs dat werkte niet. Na verloop van tijd gooide hij het daarom over een andere boeg en besloot hij de aardappel juist te verbieden. Voortaan was de pieper een koninklijk product dat uitsluitend in de persoonlijke tuin van Frederik de Grote verbouwd mocht worden. De list had vrijwel meteen effect en binnen de kortste keren verschenen er in heel Duitsland aardappelen op de akkers.
Volg ons op Instagram @frederikambachtelijkefriet